UPS Düzeltici ve Önleyici Bakımları

UPS Düzeltici ve Önleyici Bakımları

UPS Düzeltici ve Önleyici Periyodik Bakım
Kesintisiz Güç Kaynaklarının bakımı, önleyici ve düzeltici bakımlardan oluşur. Önleyici bakım, planlanmış bir faaliyettir ve bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, UPS'in çalışır durumda kalmasını sağlar ve potansiyel arızaların önlenmesine yardımcı olur.

Bir arıza sonucu düzeltici bakım yapılır. Düzeltici bakım sorunu düzeltir ve ünitenin tekrar çalışmasını sağlar.
Kesintisiz Güç Kaynakları 7/24 esasına göre sürekli çalışacak şekilde tasarlanmış ve üretilmiş  olmalarına rağmen şebeke gerilimindeki düzensizlikler, nem, sıcaklık, toz vb. olumsuz çalışma koşulları, ürün ve alt bileşenlerinin yaşlanması, hatalı kullanım, aşırı yükte uzun çalışma gibi dış etkenler nedeniyle arızaya geçebilirler ve bu durum kritik yüklerini kesintisiz olarak kullanmak isteyen işletme sahiplerini zor durumda bırakabilir. Aynı zamanda bakımları zamanında ve doğru personel tarafından yapılmayan sistemlerin devre dışı kalmasının yanı sıra çevreye ve insanlara zarar verecek (yangın, patlama vs.) şekilde bozulma olasılıkları vardır

Bu istenmeyen durumların önüne geçebilmek için kritik önemdeki cihazlarının kontrol altında tutulması ve periyodik bakımlarının zamanında, eğitimli teknik personel ve üretici tarafından onaylanmış orijinal  yedek parça ile yapılması çok önemlidir. Yapılan istatistikler periyodik bakımların arıza oranını önemli ölçüde azalttığı görülmüştür.

Her tür ve boyuttaki UPS birimi için standart bir bakım prosedürü geliştirilemez. Genel gereksinimler dışında her cihazın üreticisinin talimatları da bakımlarda göz önüne alınmalıdır.

Güvenlik
Düzeltici ve Koruyucu bakımlar yalnızca sistem konusunda eğitimli personel tarafından gerçekleştirilmelidir. UPS modülleri ve donanımı içindeki voltajlar ölümcül olduğundan, her zaman TEHLİKE'nin farkında olunmalıdır. UPS'teki devre kesiciler açık olsa bile Akülerde ve Kapasitelerde ölümcül gerilimler mevcuttur. UPS içerisindeki tüm tehlikeli gerilimler izole edilmeden ve kondansatörlerdeki enerji boşaltılmadan UPS’e müdahale edilmemelidir. 

Önleyici bakım
Akü verimini ve ömrünü korumak için periyodik bakım gereklidir. Güç elektroniği ekipmanları, sürekli yüksek gerilim altında çalıştırıldıklarından planlı bakım gerektirir. Önleyici bakım, UPS Güç Kaynağı sisteminin kapatılmasını gerektirebilir. UPS Bakım işlemleri aşağıdaki prosedür uygulanmalıdır.

1. Kayıtlar
Önleyici bakım, sistematik bakımdır. Amaç, büyük işletme zorlukları ortaya çıkmadan önce küçük veya gerekli bakım ve onarımları yaparak ekipman işletim sorunlarını en aza indirgemek ve arızaları önlemektir. Ekipmanın genel durumu periyodik olarak değerlendirilmeli ve sonraki bakımlarda karşılaştırma için bakım kayıtların tutulması gerekmektedir. 
Kayıtlar kısa olmalı, ancak ekipman koşullarını ve bakımda yapılanları tam olarak tanımlamalıdır. 
Bu kayıtlarda aşağıdaki hususlar mutlaka belirtilmelidir.

- Ekipmana ait tüm tanımlayıcı bilgiler (Model, Seri No, Güç, Gerilim, Kullanılan Akü vs.)
- Değişen parçaların listesi ve maliyetleri
- Muayene kontrol listesi
- Periyodik bakım programı
- Bakım muayenesi ve onarım kayıtları

2. Planlama
UPS ve Akü bakımının planlanması, normalde üreticilerin tavsiyelerine dayanır. Bir UPS sistemi kritik yüklerin çalışması için hayati önem taşıdığından, üreticinin önerdiğinden daha fazla kontrol yapılması tavsiye edilebilir. UPS üzerindeki bazı öğeler günlük veya haftalık olarak incelenebilir.
Bu inceleme, işletme personeli tarafından yapılabilir, ancak veriler gerektiğinde kullanılmak üzere kaydedilmelidir. Akü bakımı, bakım personeli tarafından yapılmalıdır. 
Bu inceleme kayıtları olağan periyodik kontrollerde kullanılmak üzere muhafaza edilmelidir. Olağan periyodik kontrollerin önceden planlanması İşletmenin zamanında durdurulmasını kolaylaştıracaktır.

3. Periyodik Sistem Durumu Kontrolleri
Herhangi bir elektronik ekipmanın çalışma durumunun sürekli izlenmesi, o ekipmanın arızalanmasının önlenmesi olasılığını büyük ölçüde artırır. Günlük izleme yapılabileceği gibi haftalık kontroller de  yapılabilir. 
Bu kontrollerde Mimik Diyagramlar, Alarmlar, giriş, çıkış, akü  ve baypas gerilim ve akımları  kontrol edilmeli ve kayıt altına alınmalıdır. Bunun yanı sıra fanların çalıştığı, yeterli havalandırmanın sağlandığı görülmeli, tüm kapıların, çekmecelerin ve kapakların sabitlendiğinden emin olunmalı; ve olağandışı ses ve kokular kontrol edilmelidir.

4. Planlı Periyodik Bakımlar
Üretici talimatlarına ve işletmenin kritik yük durumuna göre yılda en az 2 defa olmak üzere koruyucu periyodik bakımlar yapılmalıdır.

Bu bakımlarda önceki durum kontrol kayıtları incelenir ve aşağıdakilerle sınırlı olmamak üzere sisteme ait bakımlar yapılır ve sonuçlar kayıt altına alınır.

•    Cihaz hata  kayıtlarının incelenmesi
•    Bakım günlüklerinin incelenmesi
•    Cihazın genel temizliği, Fanların temizlenmesi
•    Ortamı, sıcaklığı, tozu, nemi, oda havalandırmalarını vb. Kontrol edilmesi.
•    Mekanik ve elektriksel bağlantıların kontrolü
•    Elektronik kartların kontrolü
•    Cihazın işlevsel olarak kontrolü (Statik/Manuel ByPass Modu ve Akü Modu geçişleri)
•    Cihaz Kalibrasyon Değerlerinin kontrol edilmesi gerekiyorsa yenilenmesi
•    Cihaz yüklerinin kontrol edilmesi
•    Tespit edilen arızaların ve hataların giderilmesi 
•    Ömrünü tamamlamış veya tamamlamak üzere olan parçaların değiştirilmesi
•    Akülerin kontrolü ve ömrü biten/bitmek üzere olanların değiştirilmesi
•    Haberleşme birimlerinin kontrol edilmesi
•    Varsa yeni yazılımların yüklenmesi