Voltaj Regülatörü
Voltaj Regülatörleri Şebeke gerilimi ile beslenen cihazları şebeke geriliminde olabilecek gerilim yükselmesine ve düşmesine , gerilim dalgalanmalarına, ani ve çok kısa süreli pik gerilimlere karşı koruyan elektronik cihazlardır.
Kesintisiz Güç Kaynaklarının aksine Regülatörler elektrik kesilmelerinde koruma yapmaz. Ancak UPS Güç Kaynağına göre daha ekonomik bir çözüm olduğu için acil yedekleme ve kesintisiz elektrik gereksinimi olmayan alanlarda tercih edilirler.
Büyük, küçük, hemen hemen her elektronik sistemlerde yer alan regülatörler, endüstriyel makineler, telekomünikasyon donanımları, tıbbi cihazlar, elektrik ve elektronik aletler ile beyaz eşya ve otomasyon sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Aküler ve Regülatörlerde Servo ve Statik olarak iki farklı tip bulunmaktadır. Servo tipinde çıkış gerilimi bir mikroişlemci ve Servo motor ile istenen değerde sabit tutulur. Statik Regülatör tamamen elektronik yapıda olup hareketli parça içermez ve çıkış gerilimi mikro işlemci kontrolünde elektronik devreler ile sabit tutulur.
IST Enerji 1-2000 kVA aralığında Servo Regülatör ürünlerine müşterilerinin kullanımına sunmaktadır. SMR Serisi Regülatörlerimiz tek fazlı olup 1-50 KVA aralığında çalışmaktadır. STR Serisi Servo Regülatörlerimiz 10-2000 kVA aralığında çalışmaktadır.
Kritik cihazlarınızı Voltaj Regülatörü gibi yardımcı ekipmanlarla şebeke gerilimindeki düzensizliklere karşı ISTPOWER Gerilim Regülatörleri ile koruyabilirsiniz.
Gerilim Regülatörü
Elektrik güç kalitesinin önemi elektrik enerjisine talebin artmasıyla birlikte günden güne değerlenmektir.Elektrik şebekelerinde en çok karşılaşılan sorunların başında gerilim dengesizliği gelmektedir.Gerilim kalitesi problemleri için en etkili çözüm gerilim regülatörü kullanımıdır.Gerilim regülatörü şebekeye seri şekilde bağlanan bir güç kalitesi kompanzasyon sistemidir.Sağladığı yüksek performans şebekede gerilim kalitesini arttırır ve etkili bir koruma sağlar.Temel olarak kontrol sistemi ve güç devresinden oluşur.Kontrol sistemi şebeke gerilimini izler ve gerilimde oluşan güç kalitesini tespit eder gerilim problemlerinin önüne geçer.
Regülatör Nedir?
Elektrik sistemlerinde sabit ve düzenli bir gerilim gerektiğinde regülatörlere ihtiyaç duyulur.Frekans, güç, basınç, akım gibi çeşitli fiziksel büyüklükleri belirli bir düzeyde ve sabitte tutmaya yarayan araçlardır.
Regülatör Ne İşe Yarar?
Regülatörler, kırsal kesimlerde ve organize olmayan sanayi bölgelerinde aynı trafoyu paylaşmak zorunda olan yapılar için gerekli sistemlerdir.Bu cihazlar içerisindeki donanımsal parçalar ile gerektiğinde enerjiyi yükseltir ya da düşürür.Regülatörler voltajın belirli bir seviyede alınmasını ve elektronik cihazların ihtiyaç duyduğu voltajı almasını sağlar.
Regülatör çeşitleri nelerdir?
Regülatör Çeşitleri
Statik Regülatör: Yapı gereği üzerinde hareketli parçalar yoktur. Mikroişlemci kontrolünde elektronik bir yapıdadır. İçerisindeki tristörler sayesinde yüksek verimlidir ve düzeltme hızları milisayeniler içerisinde gerçekleşir.
Servo Regülatör: Servo regülatör devresi mikroişlemcili kontrol kartı sayesinde cihazın çıkış gerilimini sürekli ölçer ve nominal sapma durumunda uygun yönde sapmayı hareketlendirir.
Mikroişlemcili Regülatör: Yapısındaki yarı iletken devre elemanı ve mikroişlemci kontrol özelliği ile voltaj regülasyon hızını arttırır.Voltajı dengeleyen cihazlardır. Kullanım alanları genellikle hassas elektronik cihazların bulunduğu yerlerdir.
Servo Regülatör Nedir ?
Servo regülatör şebeke gerilimini belirli bir değerde sabit tutar. Gerilim düzenlemeyi sağlayan değişken transformatör motor ve trafolar yardımı ile regülasyon yapmaktadır. İçerisinde bulunan mikroişlemcili kontrol kartı sayesinde çıkış gerilimini sürekli ölçer ve nominal sapma durumlarında motoru uygun yönde hareketlendirir. Normal şebeke geriliminin düşmesi veya yükselmesi durumunda elektronik kontrol devresi bunu hemen algılar ve servo motorunu hızla harekete geçirir.Motorun aşırı dönüşünü engellemek için 0 ve 360 derecelere swichler konulmuştur.Hareketli parçalardan oluştuğu için arıza ihtimali fazladır.
Servo Regülatör Ne işe yarar?
Servo regülatör, standart gerilim değerini sabit değerde tutma işlemini yerine getirir. Transformatör, servo motor ve varyak (ayaklı trafo) yardımı ile regülasyon yapmaktadır. Mikroişlemcili kontrol kartı sayesinde çıkış gerilimini sürekli ölçerek nominal sapma durumlarında servo motoru uygun yönde hareketlendirir.Motora bağlı varyak sayesinde trafoya uygun değerler göndererek çıkış gerilimi regülasyonu yapmış olur. Servo regülatör ne işe yarar? Motorun aşırı dönüşünü engellemek için üzerinde 0 ile 36 derecelere konulan swichler bulunur. Tercihe göre koruma ilave edilerek ekstra güvenlik sağlanmış olur.
Statik Regülatör Nedir?
Statik regülatör, gelişmiş bir regülatör sistemidir. Elektronik kontrol mantığı ile imal edilmiştir. Varyak trafo sistemi yerine tristör yani yarı iletken bir anahtarlama elemanı kullanılmıştır.SCR olarak da bilinirler. Özellikle elektronik devrelerde kullanılan SCRler hızlı açma kapama özelliğine sahiptirler. Doğru akım ile çalışırlar. Bu sayede şehir şebeke voltajı değişimlerini 5000V/sn değerinde hızlı bir şekilde sabitleyebilmektedir. Statik regülatörler hareketli parça içermez.Voltaj regülasyon işlemi milisaniyeler içerisinde gerçekleşmektedir. Statik regülatör özellikle hassas elektronik cihazlar için güvenli bir teknolojidir.
Statik Regülatör Ne işe yarar?
Statik regülatör, ani voltaj düşmesi veya yükselmesini kontrol altına alan cihazlardır. Tamamen elektronik sisteme sahiptir ve hassas elektronik cihazlar için güçlü koruma sağlar. Hareketli ve mekanik parça içermez.Tamamen yarı iletken teknolojisine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı elektronik regülatör olarak da adlandırılır. Arızalarda manuel bypass yardımı ile şebekeden çalışmaya devam etmektedir. İlave olarak otomatik bypass üniteleri eklenebilir. Düzeltme hızı 20 milisaniyedir. Düzeltme hızının yanı sıra boyut ve ağırlık olarak da avantajlara sahiptir.Uygun güçte oto trafo kullanılır.
Şebeke voltaj regülatörü nedir?
Şebeke voltaj regülatörü, şebeke geriliminde oluşabilecek ani voltaj düşmesi veya yükselmesi gibi düzensizlikleri önleyen cihazlardır.Enerjinin gösterdiği farklı değişikliklere karşı direnç sağlayan şebeke voltaj regülatörleri aynı zamanda enerjiyi düşürüp yükseltme özelliğine sahiptir. Şebeke voltaj regülatörleri giriş ve çıkış sargılarının oranıyla ayarlanan tek sarımlı trafolardır. Çalışma prensibi olarak voltajın az olduğu durumlarda ve giriş voltajının yüksek olduğu durumlarda, giriş sargısının çıkış sargısından daha az sarımlı duruma gelmesi ile voltajı düzene sokar.Voltaj regülatörü, voltaj yükseltici olarak bilinir.